
Is er subsidie voor zonnepanelen in 2025?
Zonnepanelen zijn nog steeds een effectieve manier om energie te besparen. Maar welke subsidies zijn er beschikbaar in 2025 om de aanschaf aantrekkelijker te maken? Dit artikel zet de subsidiemogelijkheden voor particulieren, verhuurders en VvE's overzichtelijk op een rij.
Zonnepanelen subsidie voor particulieren
Er is in 2025 geen speciale subsidieregeling voor particulieren bij de aanschaf van zonnepanelen. Wel geldt er (nog steeds) een BTW-tarief van 0% op zonnepanelen. Dit houdt in dat de installateur geen BTW in rekening hoeft te brengen, wat doorgaans zorgt voor een lagere prijs. De BTW-korting op zonnepanelen hoeft niet te worden teruggevraagd, want deze is automatisch toegepast op de factuur.
Wel of geen salderingsregeling in 2025?
De salderingsregeling, waarmee huiseigenaren de opgewekte stroom van hun zonnepanelen kunnen verrekenen met hun energieleverancier, blijft tot en met 2025 van kracht. Pas vanaf 2027 zal deze regeling ophouden te bestaan. Dit biedt woningeigenaren in 2025 nog steeds de mogelijkheid om hun energiekosten aanzienlijk te verlagen.
Lokale subsidies
Hoewel er geen landelijke zonnepanelen subsidie voor particulieren meer is, zijn er in sommige gemeenten nog wel regelingen beschikbaar. Bekijk de website van jouw gemeente om te controleren of zij een subsidieregeling beschikbaar hebben.
ISDE-subsidie
Hoewel er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen zijn, kunnen particulieren wel subsidie aanvragen voor andere verduurzamingsmaatregelen. Met de ISDE-regeling ontvangen woningeigenaren subsidie voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler. Bekijk hier meer informatie over de ISDE-subsidie voor particulieren.
Zonnepanelen subsidie voor verhuurders
Net als particulieren kunnen eigenaren van huurwoningen niet rekenen op subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor verhuurders geldt
Energie-investeringsaftrek voor zakelijke verhuurders
Zakelijke verhuurders hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA levert een fiscaal voordeel van 40% van het investeringsbedrag op. Dit resulteert in een netto-voordeel van ongeveer 10%.
In de praktijk komt het niet vaak voor dat er gebruik gemaakt kan worden van de Energie-investeringsaftrek. Om in aanmerking te komen moet de installatie namelijk een gezamenlijk piekvermogen van 15kW hebben. Hiervoor zijn ongeveer 45 panelen nodig.
Zonnepanelen subsidie voor VvE's
Voor VvE’s is de overstap naar zonne-energie vaak complexer, maar er is een subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Met de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kunnen VvE's 15 jaar lang subsidie ontvangen voor zonnepanelen.
Dit gaat om projecten vanaf ongeveer 40 zonnepanelen. De subsidie bestaat uit een bedrag per opgewekte kWh en is afhankelijk van het verschil tussen de basisprijs en het correctiebedrag.
In 2024 lag de correctieprijs echter hoger dan de basisprijs. Bij een lage basisprijs en hoge energieprijzen wordt er geen subsidie uitgekeerd. Het nadeel is dat de basisprijs in het jaar van de subsidieaanvraag gedurende de hele looptijd van 15 jaar vastgezet wordt. Daarom leverde deze subsidie voor aanvragers in 2024 vrijwel niets op.
Het is nog niet bekend welke basisprijs er in 2025 gehanteerd gaat worden.
Benieuwd naar jouw subsidiemogelijkheden?
Door de vele regelingen en subsidievertrekkende instanties, kan het lastig zijn om een helder beeld te krijgen van jouw subsidiekansen. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van alle mogelijkheden en helpen bij het subsidietraject. Neem gerust contact op via 06 4248 9761 of info@subsidie-expertise.nl.