Is er in 2024 nog subsidie voor zonnepanelen?
Heeft u zonnepanelen laten installeren op uw woning, bedrijfspand of VvE-gebouw? Bekijk of hiervoor nog subsidie beschikbaar is in 2024.
Bijgewerkt op 1 juli 2024 - door Stan Duinmeijer.

Zonnepanelen subsidie in 2024
Zonnepanelen zijn nog altijd een van de meest populaire en effectieve verduurzamingsmaatregelen. Maar is hier in 2024 nog subsidie voor beschikbaar?
1. Particuliere zonnepanelen subsidie
2. Zonnepanelen subsidie voor VvE's
3. Zonnepanelen subsidie voor verhuurders
4. Zakelijke subsidies voor zonnepanelen
5. Blijft de salderingsregeling?
6. Toekomstige subsidie zonnepanelen
Particuliere zonnepanelen subsidie
Er is in 2024 helaas geen subsidie meer voor particulieren die zonnepanelen laten installeren. De subsidieregeling voor zonnepanelen is afgeschaft in 2022.
Wel geldt er een btw-tarief van 0% op de aanschaf van zonnepanelen. Er wordt dus geen btw berekend over zonnepanelen.
0% btw op zonnepanelen
Het btw-voordeel van 0% hoeft u niet terug te vragen in 2024. De factuur die u ontvangt van de installateur bevat namelijk geen btw.
In 2023 moest u bij aanschaf van zonnepanelen zelf de btw terugvragen. Heeft u dit toen niet gedaan? Dan kunt u dit ook niet meer doen met terugwerkende kracht.
Subsidie zonnepanelen gemeente
In een aantal gemeenten of provincies is er nog wel subsidie voor zonnepanelen beschikbaar. Dit voordeel is meestal op basis van een percentage van de aanschafprijs.
Bekijk de website van uw gemeente of provincie voor meer informatie.
Waar kan ik wél subsidie voor aanvragen?
Als particuliere woningeigenaar kunt u wel subsidie ontvangen voor het isoleren van uw woning. Daarnaast is er subsidie voor het installeren van een warmtepomp of zonneboiler.
Bekijk hier alles over de particuliere subsidiemogelijkheden voor verduurzaming.

Zonnepanelen subsidie voor VvE's
Het was tot 31 december 2023 mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepanelen voor uw VvE. Helaas is er in 2024 geen subsidieregeling voor VvE's die zonnepanelen aanschaffen.
0% btw voor zonnepanelen VvE's
Ook voor Verenigingen van Eigenaars geldt het btw-tarief van 0%. Deze hoeft niet apart teruggevraagd te worden, maar is automatisch toegepast bij de aanschaf.
Subsidiemogelijkheden VvE's
Er is wel subsidie beschikbaar voor het isoleren van woningen binnen de VvE. Daarnaast ook voor het vervangen van kozijnen of het plaatsen van een warmtepomp. Deze subsidie vraagt u aan voordat het project wordt uitgevoerd.
Lees meer over de SVVE-subsidie voor verduurzaming van VvE's.

Zonnepanelen subsidie voor verhuurders
Als (particuliere) verhuurder wordt u gezien als zakelijke partij. Voor zakelijke entiteiten was tot 31 december 2023 kans om subsidie te ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen.
In 2024 is er helaas geen zonnepanelen subsidie meer beschikbaar voor verhuurders.
Het enige voordeel waar u gebruik van maakt is het btw-tarief van 0% op de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
Energie-investeringsaftrek zonnepanelen
Omdat u als verhuurder wordt gezien als zakelijke partij, kunt u mogelijk wel gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen.
Met deze regeling kunt u 40% van de gemaakte kosten aftrekken van uw fiscale winst. Dit kan gezien worden als 'subsidie'.
Subsidiemogelijkheden verhuurders
Met de SVOH-subsidie voor verhuurders kunt u wel subsidie aanvragen voor het isoleren van huurwoningen. Ook is er subsidie voor warmtepompen, zonneboilers of het vervangen van kozijnen.
Zakelijke subsidie voor zonnepanelen
In sommige gevallen is zakelijke subsidie voor zonnepanelen mogelijk. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven met en klein en groot verbruik.
SDE++ subsidie
Voor bedrijven met een grootverbruiksaansluiting (hoger dan 3x80A) is er de SDE++ subsidie. Hiermee kunnen bedrijven per opgewekte kWh. De hoeveelheid subsidie is dus afhankelijk van de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken.
Energie-investeringsaftrek
Voor bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting (tot 3x80A) is geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Wel kunt u mogelijk fiscaal voordeel ontvangen met de energie-investeringsaftrek.
Bekijk hier meer over de energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen.
Subsidie voor andere verduurzaming
In 2024 kunt u wél subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers. Hiervoor is de zakelijke ISDE-subsidie. Let erop dat u deze vooraf moet aanvragen.
De subsidie voor warmtepompen en zonneboilers ligt rond de 25-30% van de investeringskosten.

Salderingsregeling voor zonnepanelen
Als de zonnepanelen meer opwekken dan u verbruikt, wordt deze stroom teruggeleverd aan het net. Dit mag weggestreept worden tegen het verbruik dat u van het net afneemt op andere momenten. Dit heet salderen.
Door te salderen valt uw energierekening flink lager uit.
Afschaffing salderingsregeling
Vanuit het nieuwe kabinet zijn er plannen om met ingang van 1 januari 2027 te stoppen met de salderingsregeling. Hierover is nog geen definitief besluit genomen.
Tot die tijd lijkt u gewoon gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling.
Toekomstige subsidie zonnepanelen
Voor particulieren, verhuurders en VvE's zijn er momenteel geen subsidies voor zonnepanelen.
Het lijkt er niet op dat er in de toekomst weer subsidie komt voor de aanschaf van zonnepanelen.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gebruikt subsidies om verduurzaming te stimuleren. Dit lijkt voor zonnepanelen niet langer nodig te zijn.